Över 90 kronor ska en kebab inte kosta enligt Svenska folket. Samtidigt kostar en genomsnittlig kebab på restaurang 114 kronor visar ny kvartalsstatistik från Kebabindex.se som mäter kebabpriserna runt om i Sverige.
Kebabpriserna på restaurang har under det senaste kvartalet fortsatt att öka och har nu nått nya rekordnivåer. Under året har priserna ökat med 6% och i Uppsala, som nu är Sveriges dyraste kebabstad, kostar en genomsnittlig kebab 132 kronor.
–Det vi ser nu är att även kebab har blivit en dyr restaurangrätt. Samtidigt ligger kebabpriserna i dagligvaruhandeln på en stabil nivå vilket driver upp hemmalagandet på kebab till rekordnivåer, säger Amir Kheirmand, vd Schysst käk som driver kebabindex.se
Amir Kheirmand, vd och grundare av Schysst käk
Yougov har på uppdrag av matvaruföretaget Schysst käk frågat 2000 svenskar om deras attityder och vanor kring kebab. När det kommer till kebabpriserna tycker 48,6% att kebab har blivit för dyrt och 6 av 10 vill inte betala mer än 90 kronor för en kebab.
Priserna på de fem vanligaste kebabrätterna under kvartal tre var ungefär 60% billigare i dagligvaruhandeln.
I 13 av de 20 största städerna i Sverige fortsatte kebabpriserna att öka under kvartal tre.
Schysst käk är störst i Sverige på hemmakebab och ett av Sveriges mest snabbväxande livsmedelsföretag. Företaget är startat av Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges Mästerkock. Hälften av produkterna är veganska och i sortimentet finns allt från olika typer av kebab, falafel och gyros till såser, olika bröd och tillbehör. Schysst käks produkter produceras i Sverige och finns i kyldiskarna och online hos ICA, Coop, Hemköp, Willys, Citygross, Lidl, Costco, Mathem.se och Mat.se. I Finlands säljs produkterna under varumärket Super Safkaa.