2021-09-11 04:00Pressmeddelande

Kebabens dag: Nästan hälften av svenskarna blir glada av att tänka på kebab

I Sveriges största kebabundersökning, Svenskarna och kebaben 2021, från Schysst käk avslöjas det att TikTok-användare älskar kebab, vitlökssåsen krossar allt motstånd och att de som äter kebab i sängen oftast äter en kebab med bröd på en torsdag. 

YouGov har på uppdrag av Schysst käk undersökt svenskarnas kebabvanor. Svenskarna äter helst en kebabtallrik tillsammans med pommes och vitlökssås. Såsen är otroligt viktig och det som gör kebaben för 83 procent av svenskarna. De flesta tycker att kebab passar bäst på helgen och ungefär var tredje har lagat kebab hemma någon gång. 57 procent tycker att kebab är gott och 82 procent av svenskarna är kebabätare. 

På frågan om hur glad du blir när du tänker på att du ska äta kebab svarar 44 procent att de blir glada eller väldigt glada. Bland de som har lagat kebab hemma under den senaste tiden går glädjen upp till hela 61 procent när de tänker på att de ska äta kebab igen.

- Svenska folket fullkomligen älskar kebab! Oavsett vart i landet, ung eller gammal eller hur man väljer att leva sitt liv så äts och lagas det kebab på alla möjliga sätt, med kebab verkar alla kunna göra sin grej säger Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges Mästerkock och grundare av Schysst käk 


Svenska folkets Kebabtoppar

Bästa kebabstaden 

  1. Stockholm

  2. Malmö

  3. Göteborg

  4. Jönköping

  5. Uppsala

  6. Västerås

  7. Helsingborg

  8. Gävle

  9. Linköping

  10. Eskilstuna

 

Bästa kebabrätten - topp 3 

  1. Kebabtallrik med pommes, 36%

  2. Kebab med bröd, 27%

  3. Kebabpizza, 15%

 

Bästa kebabsåsen - topp 3 

  1. Vitlökssås, 47%

  2. Blandad sås, 33%

  3. Mild sås, 28%


Undersökningen bygger på svar från 2013 respondenter i Sverige och är den första stora studien där en av Sveriges vanligaste maträtter undersöks. 

- Vi tyckte att det var på tiden att svenskarnas kebabvanor undersöktes på djupet. Vi ser att försäljningen av hemmakebab ökar i raketfart år för år och kebaben har på riktigt flyttat in på Svenska folkets middagsbord runt om i landet, säger Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges Mästerkock och grundare av Schysst käk 


Svenskarna och kebaben visar bland annat att:

  • 82% av svenskarna är kebabätare

  • 5% har aldrig testat kebab

  • 57% tycker att kebab är gott

  • 43% blir glada av att tänka på att de ska äta kebab

  • 83% tycker att såsen är viktig för en god kebab

  • 4% äter aldrig sås till sin kebab

  • 52% anser att alla dagar passar lika bra för kebab

  • 35% äter helst kebab på en fredag eller lördag

  • 42% äter kebab vid matbordet

  • 1% äter kebab i sängen

  • 36% har testat att laga kebab hemma med färdiga produkter

 

Fokusområden i Svenskarna och kebaben:

  • Kebabtopplistor

  • Landet runt med kebaben

  • Sociala medier-användande och kebaben

  • Barnfamiljer och kebaben

  • Kvinnor, män och kebaben

  • Hushållsinkomsten och kebaben

  • Yrkesgrupper och kebaben

  • Åldern och kebaben

Regional och nationell data, tabeller och hela undersökningen Svenskarna och Kebaben finns på www.schysstkak.se/svenskarna-och-kebaben


Om Schysst käk

Schysst käk är störst i Sverige på hemmakebab. Företaget är startat av Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges Mästerkock. Hälften av produkterna är veganska och i sortimentet finns allt från olika typer av kebab, falafel och gyros till såser, pitabröd, pizzakit och tillbehör. Schysst käks produkter produceras i Sverige och finns i kyldiskarna och online hos ICA, Coop, Hemköp, Willys, Citygross, Mathem.se och Mat.se


Kontaktpersoner

Jonas Maandi Wallin
Press & Media
Jonas Maandi Wallin