2023-11-01 08:50Nyheter

Med anledning av Uppdrag Gransknings reportage om kycklinguppfödning

Schysst käk ser allvarligt på de uppgifter som framkommer i SVT:s program Uppdrag Granskning kring uppfödning av de så kallade grand parentsdjuren hos företaget Aviagen SweChick. GP-djuren är avelshöns som används som mor- och farföräldradjur som i senare led används till kycklinguppfödning i hela Norden och är själva grunden i den matkyckling som säljs i den Svenska dagligvaruhandeln.

En god djurvälfärd, en hållbar kycklingproduktion och svensk kyckling är superviktig för oss på Schysst käk. Vi använder oss endast av uppfödare som är medlemmar i Svensk fågel. Svensk fågel är branschorganisationen som samlar 98% av Sveriges matfågelproducenter och säkerställer kvalitet och fortsatt kvalitetsarbete både hos uppfödare och producenter.

Svensk fågel tar uppgifterna i SVT:s Uppdrag Granskning på största allvar och har ställt krav på Aviagen SweChick att de omgående måste förbättra sin skötsel av sina avelsdjur. Företaget ska säkerställa att personalen tillämpar de lagar och regler som finns och alltid snabbt åtgärda eventuella brister som påpekas från Länsstyrelsen.

Här kan du läsa mer om Svensk fågels krav kring detta:

https://svenskfagel.se/nyheter/med-anledning-av-uppdrag-gransknings-reportage-om-kycklinguppfodning/

Här kan du läsa mer om Aviagen SweChick:s åtgärder kring det här:

https://aviagenadmin.com/PDFs/Aviagen_SweChick_Position_Statement_Uppdrag_Granskning_Broadcast_311023_FOR_MEDIA2.pdf


Om Schysst käk

Schysst käk är störst i Sverige på hemmakebab. Företaget är startat av Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges Mästerkock. Hälften av produkterna är veganska och i sortimentet finns allt från olika typer av kebab, falafel och gyros till såser, olika bröd och tillbehör. Schysst käks produkter produceras i Sverige och finns i kyldiskarna och online hos ICA, Coop, Hemköp, Willys, Citygross, Mathem.se och Mat.se


Kontaktpersoner

Jonas Maandi Wallin
Press & Media
Jonas Maandi Wallin